Zet iets over ongezond eten in je culinaire magazine. Begin de rubriek ‘Ik blijf liever thuis’ in je reistijdschrift. Of schrijf simpelweg ‘7 manieren om nooit meer aan de bak te komen’. Zo laat je zien dat je niet de braafste bent. En prikkel je de nieuwsgierigheid van de lezer.
De Libelle-vrouw die niet van haar kind houdt, de Panorama-man die ‘m niet omhoog krijgt, de Cosmo Girl die bang is dat ze overschiet: doe iets met de angsten van je lezers. Niet één keer, maar telkens opnieuw, met een andere benadering. Succes gegarandeerd.
De leukste, de beste, de mooiste. Lijstjes doen het altijd goed. Ook in de vorm van do’s and dont’s en tips en trucs. Terugblikken op het voorbije jaar, vooruitkijken naar het nieuwe: ook zo’n mooi lijstjes-onderwerp.
Tijdschriften niet actueel? Als je dat denkt, ben je fout bezig. Op z’n minst ademt je magazine de tijdgeest. Maar geen blad ontkomt aan de Olympische Spelen. Geen magazine kan de actuele aandacht voor pesten negeren. Kerstmis ontloop je evenmin. Doe er dus iets mee. Maar wel op jouw manier.
Hoe ziet het bejaardenhuis eruit over vijftig jaar? Wat als de PVV de verkiezingen had gewonnen? Stel je een andere wereld voor, en je hebt een verhaal.
De redacteur die zijn favoriete restaurants noemt. De BN’er thuis (aan het koken, tussen zijn boeken, in de tuin, noem maar op). Of: laat iemand een dagboek bijhouden. Of: zet de minister van onderwijs eens een dagje voor de klas.
Laat een kind vertellen over z’n favoriete opa, zet eens een zwartwitfoto in je fullcolourblad, breng in januari een verhaal over een lezer die woont een in land zonder seizoenen – en vertel er vooral bij hoe hij de kou mist. Andersom: laat zien dat moeder zich net zo jong kleedt als dochter, breng arm en rijk bij elkaar, begin een blootrubriek à la Viva’s Any Body.
Wil je een beeldreportage? Een full quote-interview? Is je tijdschrift toe aan een sterke column? Bedenk wie of wat op een verleidelijke manier in dat format past, et voilà.
Feit: misdaad en seks doen het altijd goed. Doe er dus iets mee. Gá undercover, al is het maar als mystery shopper bij de plaatselijke Aldi. Schríjf over vreemdgaan, al is het maar omdat je van automerk verandert. En zét die glanzend rode lippen op je cover, ook al heb je het over pensioenen of goedkope eettentjes.