Posted by on 4 april 2013

Tureluurs word je ervan, zo rond de jaarwisseling: lijstjes. De 10 beste acteurs van dit jaar. De 8 films die je in tweeduizendzoveel moét zien. 15 modetrends voor het nieuwe jaar. Enzovoorts.

In kranten, op websites, op tv én in bladen: in december en januari van welk jaar dan ook kun je niet om lijstjes heen.

De jaarlijkse rituele overkill daargelaten: ze werken natuurlijk wél, die lijstjes. Of, nog beter gezegd: cijfers. Bladenmakers maken dankbaar gebruik van die wetenschap. Wil je je tijdschrift laten opvallen in het schap, dan gebruik je cijfers.

Cijfers dragen een belofte in zich.

En of die nou helemaal waar is of niet, dat maakt eigenlijk niet eens zo gek veel uit.

Schreeuw ‘100 pagina’s!’ van je cover en je belooft dat er héél veel meer te lezen valt – ook al tellen je andere edities stuk voor stuk 92 pagina’s, wat toch ook niet mis is.

Zet met grote letters ‘Nummer 25!’ op de cover en je belooft een inhoud waar je als redactie eens extra goed voor bent gaan zitten, want hé, het is nummer 25 hè? En natúúrlijk besteed je aandacht aan dat jubileum. Maar om nou te zeggen dat je je hele editie op de schop gooit…. nee dus.

Van cijfers wordt een mens hebberig. En dat is precies de bedoeling. Je loopt langs het tijdschriftenschap en je denkt: hé, wat is dat? Je oog valt op een cijfer. Je registreert het meteen – wat met letters veel minder het geval is.

Tijdschriftcovers worden gemaakt voor de winkel, niet voor de deurmat.

Trouwens: als je geen bladenmaker bent, is het handig om je te laten inspireren door de kreten op tijdschriften. Al was het maar om je artikelen van originele koppen te kunnen voorzien. Want de gedachtengang erachter is hetzelfde: je wilt verleiden.

Zomaar wat voorbeelden van de stapels tijdschriften op mijn bureau:

  • ‘7 x betere seks’. Betere seks? En dan ook nog zeven keer? Kopen dat blad!
  • ’55 slaapkamer musthaves’. Musthaves? 55? Kopen!
  • ‘Wat? Jij? Eenzaam? 1 op de 3 voelt zich alleen’. Eenzaam? 1 op de 3? Dus ik ben niet alleen? Kopen!
  • ’12 tips om herfstbladeren te gebruiken’. Wat? Herfst kan ook leuk zijn? Kopen!
  • ‘8 zelfmaakideeën waar je huis van opknapt’. Een mooier huis? En dan ook nog zelf doen, dus waarschijnlijk betaalbaar? Kopen dat blad!
  • ‘7 vragen die je niet aan de dokter durft te stellen’. Zou mijn probleem daar ook bij staan? Kopen!

En dan zijn er nog de ultieme cijfers: die van de prijs. Je kost elke week 2,99 euro maar je zet het gewoon een keer met grote cijfers op je cover: ‘Maar 2,99!’. Werkt altijd. Zoals gezegd: van cijfers worden mensen hebberig.

Jolenta Weijers is journalist en contentstrateeg