Posted by on 30 oktober 2016

Ben je zenuwachtig voor je interview? Terecht. Er kan nogal wat misgaan. Hier zijn 5 prima manieren om het om zeep te helpen.

1. Ga er blanco in

Oftewel: bereid je niet voor. De lezers van je artikel weten tenslotte ook van niks. Dus waarom zou jij je grondig in het onderwerp van gesprek verdiepen? Voor meer diepgang? Pff, het zou wat. In het land der blinden is eenoog koning.

2. Breek het ijs met een foute grap

En dan liefst een grap die als beledigend kan worden opgevat. Wees hierbij niet al te terughoudend. Cynisme doet het beter dan lichte ironie. Koetjes en kalfjes brengen je nergens.

Ook handig: direct je meest kritische vraag stellen. Daarmee zit je interviewkandidaat meteen in de verdediging. Er komt dan niet veel meer uit. Dat bespaart je kostbare tijd.

3. Houd je aan je standaard vragenlijst

Ja, dat lijstje dat je voor élk interview gebruikt. Het heeft zich bewezen hè. Jij weet immers precies welke informatie je voor je artikelen nodig hebt. En je lezers ook. Je doet dit kunstje tenslotte al jaren. Een interviewkandidaat die meer interessants denkt te moeten vertellen? De arrogantie. Wie is hier nou de baas?

4. Praat over jezelf

Jij bent niet van de straat. Dat moet je gesprekspartner wel even weten. Vertel daarom uitgebreid over jezelf. Laat achteloos vallen dat je dik bevriend bent met [belangrijke naam]. Grijp elke uitspraak aan om over een vergelijkbare gebeurtenis uit je eigen leven te verhalen.

Bonustip: deze techniek is extra succesvol als er een stilte valt die de interviewkandidaat dreigt te gaan opvullen met controversiële uitspraken. Voorkom dat! Het scheelt je later een hoop werk.

5. Geef de regie uit handen

Laat je gesprekspartner maar praten. Daar is een interview immers voor bedoeld? En dat hij allerlei zijpaden bewandelt… ach, daar krijg je die pagina ook wel mee vol. Trouwens, het is al geweldig dat hij je te woord wil staan, nietwaar? Je kunt moeilijk het belang van je lezers vooropstellen. Hij ziet je aankomen.

 

Jolenta Weijers is journalist en contentstrateeg

 

Top-interviews houden?

Volg de workshop